"Van den Boomen is met afstand de meest creatieve speler bij Ajax"

Branco van den Boomen
Branco van den Boomen Foto: © Pro Shots

Branco van den Boomen ligt er voor de rest van het kalender jaar uit en dat is een aderlating voor Ajax. De 28-jarige middenvelder is geopereerd aan zijn knie.

Hij hoopt na de winterstop weer aan te sluiten. Een groot gemis voor Ajax, weet Lentin Goodijk van Voetbal International. "Zowel tegen FC Volendam als tegen SC Heerenveen is de Brabander de middenvelder met de meeste passes en de hoogste passnauwkeurigheid. Belangrijker is dat hij de meeste ballen vooruit speelt."

Van den Boomen bezit over unieke kwaliteiten. "Beter dan zijn medespelers op het Ajax-middenveld herkent de 28-jarige Van den Boomen de ruimtes op het veld. Hij heeft het zelfvertrouwen om continu de bal op te eisen en het spel snel te verleggen en de traptechniek om ook over grotere afstanden zijn ploeggenoten op maat te bedienen. Daardoor hebben zij net iets meer tijd en ruimte om een aanval op te zetten."

Hij schitterde in afwezigheid. "De waarde van Van den Boomen viel eigenlijk pas op, toen hij er níét in stond. Tegen Brighton en Almere City kwam Ajax bijvoorbeeld buitengewoon moeilijk aan kansen. Van ’t Schip koppelde dat achteraf deels aan de afwezigheid van Van den Boomen."

"Van ’t Schip ziet in Van den Boomen een speler met gogme en branie", vervolgt Goodijk. "Twee eigenschappen die Ajax in zware tijden dringend kan gebruiken. De statistieken van de middenvelder onderstrepen dat beeld. Hoewel Van den Boomen lang niet alles gespeeld heeft, verstuurde hij met afstand de meeste passes naar het laatste derde van het veld, waar kansen en doelpunten gecreëerd worden".

"Van den Boomen is met ruime voorsprong de meest creatieve speler bij Ajax. Hij schiep dit Eredivisie-seizoen evenveel mogelijkheden als Steven Bergwijn en Steven Berghuis bij elkaar opgeteld. Dat is cruciaal, want Ajax heeft opvallend veel moeite om tot uitgespeelde kansen te komen", somt Goodijk diens kwaliteiten op.

Met zijn traptechniek is Van den Boomen bovendien een wapen bij spelhervattingen. Ajax heeft in de eerste elf speelronden van dit Eredivisie-seizoen slechts één doelpunt gemaakt uit een corner of vrije trap. Ter vergelijking: bij PSV en Feyenoord staat de teller al op respectievelijk zeven en zes treffers. De spelhervattingen van Van den Boomen leveren volgens de statistieken duidelijk meer gevaar op dan die van Taylor of Berghuis", besluit de journalist.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
Ajax
21:00
Excelsior
zo
5/05
FC Volendam
14:30
Ajax
zo
12/05
Ajax
14:30
Almere City
zo
19/05
Vitesse
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
Bekijk de hele stand