Van den Brom geeft Ajax advies: "Zeker met een spits als Brobbey"

John van den Brom
John van den Brom Foto: © Pro Shots

John van den Brom adviseert Ajax om in te zakken tegen FK Bodø/Glimt. Ook is hij van mening dat de Amsterdammers een andere tactiek moeten hanteren, zo vertelt hij bij NOS Studio Voetbal.

Van den Brom schakelde met Lech Poznan de Noren vorig seizoen nog uit. "Ik zou gaan inzakken. De as dicht maken. Als je dat doet tegen Bodø, dan weet je dat je zelf kansen gaat krijgen in de omschakeling. Zeker met een spits als Brobbey, die als aanspeelpunt heel erg sterk is daarin. Als je Bodø onder druk zet, wat Ajax niet goed deed, spelen ze er onderuit. Als je ze de bal geeft en je wacht, dan zijn ze verdedigend ook niet zo goed. We hebben het niet over een absolute topploeg."

Rafael van der Vaart plaatst een kanttekening. "Ik vind het moeilijk om naar te kijken, want de kwaliteit is niet daar. Ajax wil aanvallen, dat kan dan niet, dan moet je iets anders verzinnen. Maar ik weet niet of je weleens in de ArenA gespeeld hebt... Als je gaat wachten op de middenlijn, daar wordt niemand vrolijk van. Je kan wel zeggen dat je schijt moet hebben aan de mensen, maar nee."

Volgens Van den Brom hoeft het niet per se ingraven te zijn. "Het is een systeem, op papier. In balbezit speel je nog steeds met buitenspelers en bij balbezit van de tegenstander zet je je negen en tien bij elkaar en zakken je buitenspelers terug naar het middenveld, waarin het dan een 4-4-2 wordt. Dan houd je de as wat meer gesloten, wat in mijn optiek het grootste probleem bij Ajax is."

Lees meer:
0 reacties