Van der Sar komt met gek idee over TV-rechten: "Geef het gratis weg"

Edwin van der Sar
Edwin van der Sar Foto: © Pro Shots

Walt Disney heeft de sportzenders van ESPN in eigen bezit houden. Het concern heeft al eens aangegeven dit graag zo te houden, vanwege de groeiende interesse in gokken op sportwedstrijden. Toch loop het contract over twee jaar af.

Voetbal International vroeg naar zijn visie op de toekomst van de rechten en wat er in zijn ogen anders kan: "Voor het eerst in twaalf jaar komen de rechten op de markt. Dat is een ultralange periode geweest. TikTok en Instagram bestonden destijds nog niet eens. Met stadionbezoek en sponsoring gaat het goed in Nederland. Met mediageld kunnen we nog een sprong maken. Laatst was ik op een congres in Rome. Daar begreep ik dat clubs in de Tweede Bundesliga 25 miljoen tv-geld ontvangen. Komen wij aan met negen miljoen."

Ook kijkt Van der Sar verder dan de landsgrenzen, zoals een goed Ajacied doet: "Belangrijk vind ik dat er niet alleen wordt gekeken naar de nationale verkoop, maar ook dat er een goed beleid komt op de internationale verdeling van de Eredivisierechten. Wij hebben het gevoel dat de Eredivisie de laatste jaren in het buitenland minder goed te zien is dan daarvoor", vervolgt de oud-international.

Toch ziet Van der Sar wel een soort van oplossing voor zich: "Ga je in zee met een partij die een bedragje betaalt, maar die maar een beperkt aantal kijkers heeft? Of geef je het desnoods gratis weg aan een grote tv-zender, zodat de Eredivisie in elk geval bereik heeft? In dat laatste geval kunnen we proberen om er op andere manieren geld aan te verdienen, want een groot internationaal publiek is interessant voor sponsors. Wij zien meer in een beleid waarbij bereik centraal staat. Dat groeit internationaal ook als bijvoorbeeld de clubkanalen meer vrijheden krijgen", besluit de Ajacied.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
2/04
Go Ahead Eagles
12:15
Ajax
zo
9/04
Ajax
16:45
Fortuna Sittard
zo
16/04
Ajax
20:00
FC Emmen
zo
23/04
PSV
14:30
Ajax
za
6/05
Ajax
21:00
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 26 34 61
2 Ajax 26 44 55
3 PSV 26 36 53
4 AZ 26 22 53
5 FC Twente 26 22 47
6 Sparta Rotterdam 26 14 46
7 FC Utrecht 26 1 38
Bekijk de hele stand