"Van Gaal vond dit logisch als Ajax-trainer, Johan Cruijff ook"

Louis van Gaal met zijn vrouw Truus
Louis van Gaal met zijn vrouw Truus Foto: © Pro Shots

Ajax moet Steven Bergwijn missen vanwege een hamstringblessure en Errol Esajas ziet dat veel Nederlandse (top)clubs met personele problemen kampen. De bewegingscoach denkt dat spelers en clubs soms te veel aan krachttraining doen.

Hij weet dat Ajax-spelers in de jaren 90 collectief bewogen op muziek als trainingsvorm. "Louis van Gaal vond dit logisch als Ajax-trainer, Johan Cruijff ook", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Cruijff kreeg zelf als speler looptraining van Cees Koppelaar, ook een praktijkman, zelf middellangeafstandsloper geweest. De voetballer Cruijff was van elastiek. Messi is nu van elastiek", constateert Esajas.

"En wat kon een speler als Zlatan Ibrahimovic allemaal niet met zijn lange lijf. Bij Ibrahimovic zag je coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht ineen", vervolgt hij. "Herinner je je de speler Ronald de Boer? Die kon over beide heupen soepel wegdraaien als-ie een bal kreeg aangespeeld. Kom daar nu nog maar eens om. Nu zijn voetballers stijf in de heupen en stijf in het algemeen. Geldt ook al voor kinderen", aldus Esajas.

"Terwijl: voetbal is bij uitstek een heupsport", benadrukt hij. "Ze zeggen niet voor niets: ‘Braziliaanse voetballers hebben samba in de heupen’. Wat voetbal níét is, is een krachtsport. American football is een krachtsport. Daar moet je dwars door je tegenstander heen beuken. Daarom dragen American footballers een helm", weet Esajas, die in 1995 al stage liep bij Ajax. "Ik zag hoe voetenwerk ‘key’ was binnen de jeugdopleiding. En ik zag het terug bij alle talenten die doorbraken eind jaren 80, begin jaren 90: Davids, Seedorf, Kluivert, Bergkamp, de broertjes De Boer; ze vielen op met hun voetenwerk."

Ajax wint voor 50 (!) keer je inzet!

Ajax speelt woensdagavond de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Weten de Amsterdammers in eigen huis te winnen? Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Ajax! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
Ajax
21:00
Excelsior
zo
5/05
FC Volendam
14:30
Ajax
zo
12/05
Ajax
14:30
Almere City
zo
19/05
Vitesse
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
Bekijk de hele stand