"Van Gaal vond dit logisch als Ajax-trainer, Johan Cruijff ook"

Louis van Gaal met zijn vrouw Truus
Louis van Gaal met zijn vrouw Truus Foto: © Pro Shots

Ajax moet Steven Bergwijn missen vanwege een hamstringblessure en Errol Esajas ziet dat veel Nederlandse (top)clubs met personele problemen kampen. De bewegingscoach denkt dat spelers en clubs soms te veel aan krachttraining doen.

Hij weet dat Ajax-spelers in de jaren 90 collectief bewogen op muziek als trainingsvorm. "Louis van Gaal vond dit logisch als Ajax-trainer, Johan Cruijff ook", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Cruijff kreeg zelf als speler looptraining van Cees Koppelaar, ook een praktijkman, zelf middellangeafstandsloper geweest. De voetballer Cruijff was van elastiek. Messi is nu van elastiek", constateert Esajas.

"En wat kon een speler als Zlatan Ibrahimovic allemaal niet met zijn lange lijf. Bij Ibrahimovic zag je coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht ineen", vervolgt hij. "Herinner je je de speler Ronald de Boer? Die kon over beide heupen soepel wegdraaien als-ie een bal kreeg aangespeeld. Kom daar nu nog maar eens om. Nu zijn voetballers stijf in de heupen en stijf in het algemeen. Geldt ook al voor kinderen", aldus Esajas.

"Terwijl: voetbal is bij uitstek een heupsport", benadrukt hij. "Ze zeggen niet voor niets: ‘Braziliaanse voetballers hebben samba in de heupen’. Wat voetbal níét is, is een krachtsport. American football is een krachtsport. Daar moet je dwars door je tegenstander heen beuken. Daarom dragen American footballers een helm", weet Esajas, die in 1995 al stage liep bij Ajax. "Ik zag hoe voetenwerk ‘key’ was binnen de jeugdopleiding. En ik zag het terug bij alle talenten die doorbraken eind jaren 80, begin jaren 90: Davids, Seedorf, Kluivert, Bergkamp, de broertjes De Boer; ze vielen op met hun voetenwerk."

Lees meer:
0 reacties