Van Hanegem: "Vernederend. Hoe ver kan deze club nog vallen?"

Willem van Hanegem
Willem van Hanegem Foto: © Pro Shots

Willem van Hanegem vindt de huidige situatie in Amsterdam bizar. Ajax verloor met kansloze cijfers van AZ en krijgt wederom een flinke klap te verwerken.

"Er was een periode dat clubs medelijden hadden met Feyenoord", begint Van Hanegem zijn column in het Algemeen Dagblad. "Het ging toen zo slecht in de Kuip dat ze het mijn club wel gunden om af en toe een succesje te hebben. Dat vond ik zelf vreselijk. Vernederend. Ajax is compleet een andere club. Minder gunfactor bij de concurrenten, denk ik. Dus medelijden is er vast niet."

De Kromme vraagt zich af wanneer de gifbeker leeg is. "Hoe diep kan deze club nog verder vallen? In Noorwegen wonnen ze een wedstrijd die ze eigenlijk niet konden winnen, zo slecht ging het. Rafael van der Vaart zei dat ze eigenlijk beter uitgeschakeld hadden kunnen worden, zo slecht is het inmiddels. Ik snap dat helemaal, maar voor het Nederlands voetbal was het niet ongunstig dat ze nog een paar puntjes wisten te verzamelen."

Het 5-3-2 systeem leek niet te werken. "Bij Oranje had je ook zo’n stroming die het maar over die manier van spelen had. Louis van Gaal speelde het, maar hij moest het voortdurend repareren. Het is geen truc die altijd werkt. Ajax dacht dat het tussen Noorwegen en Alkmaar wel even zo’n opstelling kon introduceren. Zonder erop te kunnen trainen. Wat naïef eigenlijk", aldus Van Hanegem.

De jeugd moet het gaan doen. "Ze moeten zorgen dat ze de jeugdopleiding weer zo inrichten dat er talenten doorkomen, zoals dat altijd is gebeurd. Ajax heeft ook nog eens het geld om talentvolle Denen, Noren of weet ik veel wat aan jong spul te kopen. En dan ga je in de opleiding aan de slag met de gasten die je hebt."

Lees meer:
0 reacties