Van Marwijk pleit voor Ajacied in Oranje: "Nu denk ik aan Taylor"

Kenneth Taylor
Kenneth Taylor Foto: © Pro Shots

Bondscoach Louis van Gaal lijkt er nog niet helemaal over uit wie de ideale speler naar Frenkie de Jong is. De keuzeheer van Oranje zette in de eerste groepswedstrijd Steven Berghuis naast De Jong, maar besloot tegen Ecuador voor Teun Koopmeiners als 'balansbewaker'. Bert van Marwijk weet niet of zo'n balansbewaker wel nodig is in het huidige systeem van Nederland.

"Als je met drie centrale verdedigers speelt, kan er in principe altijd één goed doordekken", legt de oud-bondscoach uit in Voetbal International. "Dan heb je in mijn ogen zo'n type minder snel nodig dan wanneer je met twee centrale verdedigers speelt. Coaches zijn altijd op zoek naar controle, ik was dat in mijn tijd ook. Daarom stelde ik ook twee controleurs op. Ik zou dat nu niet meer zo snel doen. Ik zou nu kiezen voor meer voetbal op het middenveld."

Van Marwijk ziet wel een paar opties bij Oranje. "Het is heel erg jammer dat Ryan Gravenberch zo weinig heeft gespeeld bij Bayern en er niet bij is. Want hij kan dat dynamische voetbal vanaf het middenveld als geen ander brengen", aldus Van Marwijk. "Nu denk ik aan Kenneth Taylor. Een taakbewuste jongen, die verbinding kan maken en ook weleens diep gaat. Je hebt altijd diepte nodig in je spel."

De oud-trainer ziet ook een rol voor PSV'er Xavi Simons. "Ja, het is goed dat hij erbij is. Ik heb zijn vader Regillio nog als speler gehad bij Fortuna Sittard. Je hebt onvoorspelbare spelers nodig. In mijn ogen is Simons een nummer 10, maar hij is ook een jongen die de diepte kiest. Hij kan iets creëren, maar past het met de rest?", vraagt Van Marwijk zich af.

"Het is voor hem en Louis jammer dat Oranje geen oefenduels meer heeft gespeeld, dan had je dat kunnen ervaren", vervolgt hij. "Maar in zijn algemeenheid hou ik van een aantal jonge, frisse spelers met een goede, jonge en sterke keeper in een selectie. Ze geven alles en iedereen een goede positieve push. Dat heeft een elftal vaak nodig."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 34 51 82
2 PSV 34 49 75
3 Ajax 34 48 69
4 AZ 34 33 67
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
Bekijk de hele stand