'Van Praag en Van Wijk verliezen 'politiek spel' en vertrekken'

Michael van Praag, Louis van Gaal, Jan van Halst en Maurits Hendriks
Michael van Praag, Louis van Gaal, Jan van Halst en Maurits Hendriks Foto: © Pro Shots

Michael van Praag en Leo van Wijk vertrekken deze zomer bij Ajax. Volgens Jaap de Groot trekken de voorzitter en het lid van de Raad van Commissarissen op 1 juli de deur achter zich dicht.

Donderdagavond organiseerden de leden van Ajax een bijeenkomst, waarbij ook Van Praag en Van Wijk aanwezig waren. "Het is duidelijk dat de pijlen van de bestuursraad flink op de rvc gericht gaan worden", blikte De Groot bij BNR Nieuwsradio vooruit op die bijeenkomst. "De rvc wordt verweten structureel wanbeleid te hebben gevoerd."

"Bij de benoeming van Mislintat en het op non-actief stellen van Alex Kroes. Nu hebben ze Kroes als technisch directeur benoemd, zonder af te wachten wat de AFM gaat beslissen. Dat had aanvankelijk de eerste stap moeten zijn. Het tweede punt is het structureel verkeerd informeren van leden en andere instanties binnen de club", gaat de journalist verder.

Volgens De Groot verzetten de leden zich tegen een langer verblijf van het tweetal. "Er hing een beetje in de lucht dat Michael van Praag en Leo van Wijk voor drie extra jaren benoemd zouden worden. Van Praag zou als een gedelegeerd directeur vanuit de rvc aan de directie worden toegevoegd. Daar willen ze vanaf. De bestuursraad wil dat ze vanaf 1 juli vertrekken bij Ajax."

"Die drie jaar gaat niet door, het directeurschap van Michael van Praag gaat niet door. Ook volgens de reglementen bleek het niet te kunnen. Je mag niet ouder zijn dan 65 jaar als je in de directie terechtkomt", weet hij. De handelswijze rondom Kroes heeft kwaad bloed gezet, aldus De Groot. "De indruk is gewekt dat er een politiek spel is gespeeld. Toen Alex Kroes het KPMG-rapport niet wilde verdedigen, is er een plan B ontstaan om hem weg te krijgen", zegt De Groot.

Hij weet niet wat de ontwikkelingen gaan betekenen voor Danny Blind. "De beslissing over twee ereleden, die tijdelijk waren benoemd, maar toch voor drie jaar konden blijven, wordt teruggedraaid. In hoeverre Danny Blind meegaat in het proces, dat gaan we zien. We gaan horen en zien hoe hard het gespeeld gaat worden."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand