Van Praag ook de fout in: "Het bestuur van Ajax is nalatig geweest"

Het Ajax-logo op de Johan Cruijff ArenA
Het Ajax-logo op de Johan Cruijff ArenA Foto: © Pro Shots

Michael van Praag heeft zijn eigen Ajax-aandelen niet laten registreren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat weet de NOS. Van Praag zou binnen twee weken na officiële indiensttreding informatie moeten verstrekken aan de toezichthouder, maar dat is ruim vier maanden later nog altijd niet gebeurd.

Meerdere deskundigen vinden dat Van Praag zijn aandelenbezit, honderd Ajax-aandelen, had moeten melden. "Dat is helaas niet gebeurd", zegt Dennis Vink, hoogleraar ondernemingsfinanciering van de Nyenrode Business Universiteit. Hij plaatst echter wel een kanttekening: "Dit (het niet-melden van 100 aandelen, red.) is naar mijn mening niet te vergelijken met de handel in voorkennis waarvan Alex Kroes wordt verdacht."

"In orde van grootte is dit eerder juridisch onzorgvuldig te noemen", zegt Vink tegenover het eerdergenoemde medium. Volgens de hoogleraar is het 'ongelukkig' dat er niet voldaan is aan de wettelijke meldplicht. Daarbij wijst hij ook naar Ajax: de club had volgens hem de afgelopen maanden onderzoek moeten laten doen naar de aandelenbelangen van nieuwe bestuurders.

"Hoe je het ook wendt of keert, het bestuur van Ajax is nalatig geweest in het goed uitvoeren van het antecedentenonderzoek naar de aandelenbelangen van haar bestuurders", aldus Vink. "Dat was ook al zo met Sven Mislintat en met Alex Kroes. Dit had vermeden moeten worden en heeft een negatief en onnodig effect op de beurskoers en belangen van de club."

Lees meer:
0 reacties