Van Praag: "Zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt"

Michael van Praag
Michael van Praag Foto: © Orange Pictures

De RvC van Ajax heeft besloten om algemeen directeur Alex Kroes per direct te schorsen en is voornemens om de samenwerking permanent te beëindigen. Kroes zou ruim 17.000 aandelen van Ajax hebben gekocht op het moment dat hij al wist de algemeen directeur te worden van de Amsterdamse club.

"De RvC heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit", zo schrijft de club. Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft inmiddels ook gereageerd: "Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan."

"Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap. Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft", maakt Van Praag duidelijk op de clubwebsite. "Na zorgvuldige beraadslaging is de RvC dus tot de conclusie gekomen dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is. Ik vind het belangrijk om hieraan toe te voegen dat het technische beleid zal worden voortgezet met de mensen die we daarvoor hebben en op de weg die Ajax met Alex reeds was ingeslagen."

Er zal op korte termijn een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeengeroepen worden om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zoals de statuten voorschrijven. Daarna zal de RvC een besluit nemen over het ontslag.

Lees meer:
0 reacties