Van Praag zet streep door andere functie Kroes: "Advies was stellig"

Michael van Praag
Michael van Praag Foto: © Orange Pictures

Alex Kroes komt bij Ajax niet meer in aanmerking voor een andere functie, zo heeft rvc-voorzitter Michael van Praag laten weten. De bestuurder heeft alle opties onderzocht om Kroes te behouden, maar dat gaat dus niet gebeuren.

"Het zou heel fijn zijn voor de club als hij bijvoorbeeld een technische functie kan invullen", begint Van Praag tegen Ajax Life. Daar wonnen we advies voor in. In het kort was het advies: doe dat niet. Dat kun je je als beursgenoteerde onderneming niet veroorloven."

Als Ajax wel verder zou gaan met Kroes, dan zou de geloofwaardigheid op het spel komen te staan, zegt Van Praag. "Bij ons hoort ethisch leiderschap. Je hebt te maken met de Ajax-organisatie en met de buitenwereld. Hoe sterk staat Alex nog met onderhandelingen bijvoorbeeld? In gesprekken met de UEFA, richting de KNVB…"

Van Praag vervolgt: "Als je bent gedegradeerd van algemeen directeur naar een technische functie. Het juridische advies was heel stellig. Dan is het lastig uit te leggen als je hem uit het bestuur haalt en vervolgens wel een andere functie aanbiedt."

Van Praag maakt nogmaals duidelijk dat Kroes een strafbaar feit heeft gepleegd. "Alex zegt zelf ook dat hij een beetje dom is geweest. Maar handelen met voorkennis kan wettelijk gewoon niet. Dat is een strafbaar feit. Ajax kan niet zeggen: laat die wet maar, we doen het gewoon toch. Dat accepteert niemand. Zeker de Autoriteit Financiële Markten (AFM, red.) niet, die toezicht houdt op beursgenoteerde bedrijven", aldus Van Praag.

Lees meer:
0 reacties