VEB bemoeit zich rondom de Kroes-kwestie: "Ajax voldoet niet"

Alex Kroes tijdens het duel tussen Ajax en Sparta
Alex Kroes tijdens het duel tussen Ajax en Sparta Foto: © NESimages

De Vereniging van Effectenbezitters beteer bekend als de VEB gaat zich bemoeien in de controverse die speelde rondom Alex Kroes bij Ajax. 21 mei zal het voorval aangekaart worden tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA).

"Het is prima dat er nu een nette oplossing is gevonden, maar er is geen enkele reden om hem titulair te laten zijn. Iemand die zo’n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn", zo stelt Gerben Everts, directeur van de VEB, in gesprek met Trouw. "Je kunt niet zeggen dat het bestuur van Ajax niet gaat over technische zaken. Het bestuur draagt een collectieve verantwoordelijkheid."

De VEB plant om dit onderwerp aan te snijden tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Ajax die op 21 mei plaats gaat vinden. Vorige week gaf de Amsterdamse club nog aan dat het voorgenomen ontslag van Kroes als algemeen directeur niet langer op de agenda staat voor 21 mei. "Omdat Ajax zelf niet aan die eisen heeft voldaan, zijn wij kritisch over de zware bewoordingen die door de rvc over Kroes zijn gesproken", aldus Everts. "De club moet eerst zelf in de spiegel kijken: is er wel voldoende gedaan om dit ongeluk te voorkomen? Al die vraagstukken leven wat ons betreft nog."

Op de BAVA van Ajax op 21 mei zal de VEB ook kritisch zijn op het KPMG-rapport betreffende de vermeende belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat. Hoewel het rapport aangeeft dat Mislintat geen misstappen heeft begaan, heeft Everts toch zo zijn twijfels over deze bevindingen. "Dat onderzoek heeft nul en generlei waarde omdat men mensen als Mislintat en Pier Eringa (toen rvc-voorzitter, red.) niet eens gesproken heeft", vervolgt de VEB-directeur. "Ook bleek er heel weinig vastgelegd te zijn binnen Ajax. Dan kun je niet zomaar concluderen dat er niet is gefraudeerd."

Lees meer:
0 reacties