VEB haalt uit naar Ajax: "Emotie snap ik, maar ze hebben gefaald"

Spandoek gericht op RvC Ajax
Spandoek gericht op RvC Ajax Foto: © Pro Shots

Tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (bava) bij Ajax werden de rapen gaar over voormalig technisch directeur Sven Mislintat en de bestuursraad van de club. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kreeg ervan langs, wat een reactie opleverde.

"Daar zat de nodige emotie in. Ik denk niet dat Leo van Wijk snel lid zal worden van de VEB...", reageert VEB-woordvoerder Joost Schmets. De relatie tussen Ajax en de VEB is gespannen na kritiek op de afhandeling van de periode Mislintat. VEB-directeur Gerben Everts noemde het KPMG-rapport over Mislintat eerder "broddelwerk van de bovenste plank" en "Ajax-onwaardig".

De reactie van Ajax die voor deze controverse bestond uit: "Ik heb grote minachting voor de VEB", zei Van Wijk "Ik kan heel wat hebben, maar ik pik het niet wanneer een van de leden van Ajax zo beledigd wordt. Dit is méér dan schandalig gedrag. Ik ben pisnijdig. "Oprotten met die man!", verwees hij naar Everts.

"Er zat veel emotie achter de bestuurstafel", zag Schmets tijdens vergadering in Amsterdam. "Dat is te begrijpen. Maar daar horen ook antwoorden bij, en die zijn niet gekomen. Ze hadden het over poppetjes, ze maakten het heel persoonlijk. Dat is te begrijpen. Maar wat bij Ajax gefaald heeft, zijn de controlemechanismes", zo stelt de analyse van de VEB.

De VEB wijst onder anderen naar de rvc, die de directie van de club benoemt en controleert. "In goede tijden let niemand daarop", zo stelt Schmets. "Maar in slechte tijden moeten controlemechanismes het werk doen, en dat heeft bij Ajax gewoon niet gewerkt."

Lees meer:
0 reacties