Vermeulen vreest: "Ajax, PSV en Feyenoord hebben het meeste last"

Arno Vermeulen
Arno Vermeulen Foto: © Orange Pictures

Voor veel clubs in de Eredivisie dreigt een miljoenenstrop. Volgens Arno Vermeulen hebben de clubs nog altijd geen compensatie ontvangen voor de wedstrijden die zonder publiek werden gespeeld vanwege de coronamaatregelen.

"Er was en regeling tussen 13 november en 5 december toen de stadions leeg waren", zegt Vermeulen bij Studio Voetbal. "Dat was een sectorspecifieke regeling voor het betaald voetbal. Er was 30 miljoen euro voor het betaald voetbal voor drie speelronden om te compenseren dat er geen mensen in het stadion zaten. Dat was een goede regeling voor het betaald voetbal."

Tijdens de lockdown kwam de NOW-regeling weer in werking en verviel de sectorspecifieke regeling. "Dat wilde het betaald voetbal niet. Ze hebben al een paar keer aangeklopt om die andere regeling te verlengen. Het gaat echt om heel veel geld", aldus Vermeulen. "In die tussenliggende periode zijn er zeven speelronden geweest, dus dan praat je over 70 miljoen euro."

"Straks krijgen ze een paar miljoen minder."

De clubs kunnen aanspraak maken op de NOW-regeling en de TVL-regeling, maar dat levert volgens Vermeulen 'slechts' 20 miljoen euro op. "Dan heb je het over een verschil van 50 miljoen euro. Ze gingen ervan uit dat de regeling werd opgelengd. Ik denk dat ze optimistisch waren en iets voor de muziek uitliepen."

De KNVB en de Eredivisie CV zochten contact met minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport. "Ze hebben al vier weken lang niets gehoord en langzamerhand begint iedereen de indruk te krijgen dat ze er wel eens naast zouden kunnen zitten. Er moet natuurlijk ook geld naar het gasprobleem en defensie. Iedereen loopt te trekken aan het geld in Den Haag."

Vermeulen vreest dat het betaald voetbal het volledige bedrag niet krijgt. "En dan denk ik dat de clubs waar veel publiek is, daar het meeste last van hebben. Zoals Ajax, Feyenoord en PSV, die hebben daar absoluut het meeste last van. Die moeten gaan rekenen hoe ze dit seizoen straks eindigen. Van Feyenoord weten we dat ze elke euro bij elkaar moeten schrapen. Straks krijgen ze een paar miljoen minder aan compensatie dan waar ze op gehoopt hebben. Dit is voor het betaald voetbal heel belangrijk. Er is een kleine kans dat het nog goed komt, maar het zou ook niet heel vreemd zijn als het mis gaat."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
NEC
14:30
Ajax
za
14/01
Ajax
21:00
FC Twente
zo
22/01
Feyenoord
14:30
Ajax
do
26/01
Ajax
21:00
FC Volendam
zo
29/01
Excelsior
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand