Vertonghen aangedaan: "Op zulke momenten telt geld echt niet"

Jan Vertonghen
Jan Vertonghen Foto: © Pro Shots

Jan Vertonghen keerde deze zome terug naar België. Met pijn in het hart verliet de oud-Ajacied Benfica nadat hij het vertrouwen van Roger Schmidt miste. Bij zijn nieuwe club Anderlecht werd hij echter voortreffelijk ontvangen.

"Het ging letterlijk op 24 uur van blijven bij Benfica naar een handtekening zetten bij Anderlecht", zo legt Vertonghen uit aan Het Laatste Nieuws. Je leeft in zo’n stress, spanning en roes. Je bent bezig met contracten, medische keuring, verhuizen... Waar andere mensen normaal maanden over doen, kwam alles voor mij op één dag samen. Het ging letterlijk op 24 uur van blijven bij Benfica naar een handtekening zetten bij Anderlecht. Je leeft in zo’n stress, spanning en roes. Je bent bezig met contracten, medische keuring, verhuizen... Waar andere mensen normaal maanden over doen, kwam alles voor mij op één dag samen."

Op 31 augustus kreeg zijn voetballoopbaan een wending. "Anderlecht moest het snel weten omdat ze die Europese lijst moesten indienen", zo legt de verdediger uit. "Dat was onderweg naar training. Ik zei eigenlijk eerst 'nee' omdat ik nog bij Benfica wilde blijven. 'Ik bel vanmiddag wel terug', zei ik nog tegen mijn makelaar. Toen stapte ik de club binnen en had ik een nieuw gesprek met de coach Roger Schmidt. Dieper wil ik er niet op ingaan, maar uit dat gesprek kreeg ik echt het gevoel: 'dit gaat ‘m niet worden'. Dan sta je bij wijze van spreken met tranen in de ogen op het veld, want je ziet je hele stabiliteit wegvallen."

"Vanaf dat moment was het coin flip en we doen het", zo blikt Vertonghen terug. "Ineens staat alles in brand. Je hangt bijvoorbeeld ook vast aan een huis voor nog een jaar, kinderen die al klaarstaan om daags nadien naar school te gaan. Toen ik gezegd had dat we het deden, zei Anderlecht dat ik vier uur later het vliegtuig op moest. 'Dat kan niet', zei ik, want ik wilde het mijn kinderen zelf vertellen. Ik ben ze gaan halen, heb ze aan tafel gezet en heb het nieuws gebracht."

Het gesprek met de kinderen viel Vertonghen zwaar. "Hier houdt het op, zei ik. Dat doet écht veel pijn. Het is de moeilijkste beslissing die ik als voetballer én als mens heb moeten nemen. Meestal zeggen mensen: 'Je verdient genoeg geld, waar heb je het over?' Maar op zulke momenten telt geld echt niet. Mijn zoontje zat huilend in het vliegtuig op zijn verjaardag. Hij wilde niet weg. Nu zijn we twee weken verder, gaan mijn kinderen hier naar school en hebben we een huis gevonden. Ik ben goed ontvangen bij Anderlecht."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 8 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
FC Volendam -
-
Ajax -
zo 16 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
Ajax -
-
Excelsior -
za 22 okt. 2022, 18:45
Eredivisie
RKC Waalwijk -
-
Ajax -
za 29 okt. 2022, 18:45
Eredivisie
Ajax -
-
Vitesse -
zo 6 nov. 2022, 16:45
Eredivisie
Ajax -
-
PSV -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 AZ 8 11 20
2 Ajax 8 17 19
3 PSV 8 15 18
4 Feyenoord 8 11 17
5 FC Twente 8 10 16
Bekijk de hele stand