Verweij: "De vraag of Boekhorst dit in het belang van Ajax vindt"

Mike Verweij in gesprek met Edwin van der Sar
Mike Verweij in gesprek met Edwin van der Sar Foto: © Pro Shots

Het opstappen van de commissarissen Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen is de nieuwste episode in het treurspel Ajax. De Amsterdamse topclub in verval is een waar kerkhof van bestuurders.

"De Ajax-leden ontvingen zaterdagavond een brief van de bestuursraad waarin Van Praag als rvc-voorzitter werd duidelijk gemaakt dat het voorgenomen ontslag van algemeen directeur Kroes moet worden heroverwogen", opent Mike Verweij bij De Telegraaf. "De raad van commissarissen schorste Kroes intussen wegens vermeende handel met voorkennis in Ajax-aandelen. Daarop gaf Van Praag aan dat er wat de rvc betreft geen weg terug meer is. De bestuursraad ziet wél mogelijkheden voor een nieuwe start."

Kroes maakte gelijk indruk. "In zijn eerste twee weken als CEO gaf de bedrijfseconoom het personeel het gevoel dat onder zijn leiding de weg naar boven weer kan worden ingezet." Een onderzoek naar zijn gedrag zou weinig zin hebben. "De bestuursraad stelt na overleg met hoogleraren dat een door Kroes geïnitieerd onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zo goed als zeker slechts een waarschuwing of een berisping oplevert. De enige vraag zou zijn hoe graag Ajax hem wil behouden."

Niet alleen fans zien Kroes graag aanblijven. "Net als veel fans willen veel leden Kroes graag behouden. Als grootaandeelhouder heeft de bestuursraad een grote stok om mee te slaan. De ledenvertegenwoordigers kunnen de drie overgebleven commissarissen Van Praag, Van Wijk en Blind eventueel wegsturen. Dat dit geen uitgemaakte zaak is, blijkt uit de brief aan de leden. ’De bestuursraad roept de raad van commissarissen op om toch echt komende week met elkaar te kijken wat er nodig is om tot een heroverweging te komen die het belang van Ajax dient’."

Ernst Boekhorst heeft nu een belangrijke taak. "Laat voorzitter Ernst Boekhorst erevoorzitter Van Praag met zijn enorme staat van dienst en erelid Leo van Wijk de afgang ondergaan te worden weggestuurd? Het is de vraag of Boekhorst dit in het belang van Ajax vindt en op de bijzondere algemene vergadering voor aandeelhouders (BAVA) op 21 mei zo’n harde maatregel durft te nemen."

Lees meer:
0 reacties