"Was niet heel moeilijk te achterhalen dat Mislintat belangen had"

Sven Mislintat
Sven Mislintat Foto: © Orange Pictures

Sven Mislintat ligt zwaar onder vuur bij Ajax. Uit onderzoek is gebleken dat de directeur voetbalzaken van de Amsterdamse club een speler aantrok via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in een privébedrijf van Mislintat.

"Het was niet heel moeilijk te achterhalen dat deze man belangen had. De controlefuncties bij Ajax, dat merken we al een tijd, verdwijnen in een soort Bermuda-driehoek, je weet nooit wie waar verantwoordelijk voor is", reageert Joost Schmets, woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), op het nieuws bij de NOS.

Volgens Schmets hebben andere beursgenoteerde bedrijven hun zaken wat dat betreft beter op orde. "Dat is iets wat je in de beursgenoteerde wereld heel strak geregeld ziet. Daar is Ajax professioneel niet op het goede niveau. Er is geen continuïteit en geen duidelijk plan voor de lange termijn", is hij hard.

Omdat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is, moet de club zich aan regels houden. Volgens Schmets doet de club dat niet altijd nauwkeurig. "Een van die regels is, dat als er een belangenverstrengeling dreigt, dat gemeld moet worden bij de raad van commissarissen (rvc) van de club. Als dat niet gemeld is, en dat zal uit onderzoek moeten blijken, dan is dat wel een punt."

Hij gaat verder: "De rvc had hier bovenop moeten zitten. Uit het onderzoek zou moeten komen wat hun taak is geweest en hoe zij hier de risico's die er waren, geprobeerd hebben af te zwakken", geeft Schmets aan. "De sportwereld is een aparte wereld, maar Ajax is een beursgenoteerd bedrijf. Daar zit een ander toezicht op. Ajax zal duidelijk moeten maken hoe er omgegaan is met de tegenstrijdige belangen."

"Het gevaar is dat Ajax benadeeld wordt omdat een bestuurder een overeenkomst sluit waaruit hijzelf of een zakenpartner voordeel haalt", aldus de woordvoerder, die denkt dat dat in het nadeel zou kunnen zijn van de aandeelhouders. "Er zijn duidelijke regels voor. Als je die overtreedt, dan is het vertrouwen vaak weg en in de beursgenoteerde wereld is vertrouwen alles. Het aandeel Ajax wordt al niet als een serieuze belegging gezien. Het is een emotie-aandeel, maar dit maakt het er niet veel professioneler op."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
3/03
Ajax
12:15
FC Utrecht
zo
10/03
Ajax
14:30
Fortuna Sittard
zo
17/03
Sparta Rotterdam
16:45
Ajax
zo
31/03
PEC Zwolle
12:15
Ajax
do
4/04
Ajax
21:00
Go Ahead Eagles
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 Ajax 23 8 36
6 Go Ahead Eagles 23 5 34
7 NEC 23 6 33
8 FC Utrecht 23 -1 32
Bekijk de hele stand